Author Archives: admin

Cara Tutup Peti Mel Suara Hanset Anda

Tahukah anda, berapakah kadar caj setiap kali masuk Voicemail!

Pemanggil dikenakan caj untuk setiap kali call yang tidak dijawab & disambut oleh sistem peti mel suara. Syarikat pengendali membuat keuntungan berjuta ringgit dari servis ini.

Untuk Tutup Peti Mel Suara, sila dial :

Umobile – ##002# -> Tekan call
ONEXOX – ##002# -> Tekan call
Celcom – ##002# -> Tekan call
Tune Talk – ##002# -> Tekan call
RedOne – ##002# -> Tekan call
Digi – *128*1*10*1*5# -> Tekan call
Maxis – ##109# -> Tekan call

Sila sebarkan untk bantu sahabat2 kita jimatkan kredit/bil telepon.

Jom deactive voicemail ni, jangan bagi diaorang makan duit kita percuma.

Jangan tunggu lagi terus buat dan sebarkan.

Perbezaan Antara Wasiat, Faraid dan Hibah

WASIAT

Wasiat ialah suatu hasrat atau keinginan yang dizahirkan secara lisan atau bertulis oleh seseorang mengenai hartanya untuk diuruskan selepas berlaku kematiannya. Tetapi wasiat yang dibuat secara lisan adalah terdedah kepada fitnah akibat arahan yang tidak jelas dan boleh dipertikaikan di kalangan ahli waris.

Wasiat Kepada Waris dan Bukan Waris

Pada asasnya wasiat hanya diberikan kepada bukan waris kerana tujuannya adalah untuk mendekatkan diri dengan Allah dan mengharapkan pahala. Ia juga diharap dapat memenuhi segala kekurangan yang ada ketika hayat.

Apa yang dimaksudkan dengan waris dalam konteks wasiat ialah orang-orang yang berhak mendapat pusaka selepas pemilik harta meninggal kelak seperti anak atau isteri. Oleh kerana itu wasiat pada asasnya diberikan kepada bukan waris kerana mereka ini tidak termasuk dalam kalangan orang yang berhak untuk mendapat pusaka.

Nabi SAW bersabda yang maksudnya berbunyi;

“Allah telah berikan bahagian kepada setiap orang yang berhak. Maka tiada wasiat untuk waris.”

Bagaimanapun, wasiat kepada ahli waris masih boleh dilaksanakan sekiranya mendapat persetujuan dari ahli waris yang lain. Perlu diingat, ahli waris yang dimaksudkan mestilah ahli waris semasa kematian pewasiat dan bukan ahli waris semasa hayat pewasiat. Jika kesemua ahli waris bersetuju dengan wasiat yang dibuat maka perlaksanaan wasiat tersebut boleh dilaksanakan.

Wasiat Wajibah

Pelaksanaan Wasiat Wajibah menunjukkan Islam amat menitikberatkan kebajikan dan kesempurnaan hidup umatnya, terutama anak-anak yang kehilangan ahli keluarga mereka.

Dalam perkara ini, Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-83 yang bersidang pada 22 – 24 Oktober 2008 telah membincangkan mengenai Hukum Pelaksanaan Wasiat Wajibah. Muzakarah berpandangan dalam melaksanakan Wasiat Wajibah adalah harus mengambil pandangan yang menyatakan bahawa berwasiat kepada ahli-ahli waris (seperti cucu) yang tidak mendapat pusaka disebabkan halangan-halangan tertentu adalah merupakan suatu kewajipan yang perlu dilaksanakan.

Wasiat Wajibah ialah seorang anak yang bapa atau ibunya mati terlebih dahulu daripada datuk atau neneknya, anak tersebut iaitu cucu berhak untuk menerima Wasiat Wajibah dengan mengambil bahagian faraid bapa atau ibunya pada kadar tidak melebihi 1/3 daripada harta pusaka datuk atau nenek. Sekiranya bahagian ibu atau bapa adalah 1/3 atau kurang daripada 1/3, maka pembahagian tersebut hendaklah dilaksanakan pada kadar tersebut. Sekiranya bahagian tersebut melebihi 1/3 maka hendaklah dikurangkan pada kadar tidak melebihi 1/3.

Pelaksanaan Wasiat Wajibah adalah tertakluk kepada syarat-syarat seperti berikut:

1. Anak lelaki dan perempuan daripada anak lelaki dan anak perempuan (cucu) ke bawah adalah layak untuk menerima Wasiat Wajibah.

2. Hendaklah kedua ibu atau bapa mereka meninggal dunia terlebih dahulu daripada datuk atau nenek atau ibu atau bapa meninggal dunia serentak dengan datuk atau nenek dalam kejadian yang sama atau berlainan.

3. Cucu lelaki dan perempuan bukan merupakan waris kepada harta pusaka datuk. Sekiranya mereka merupakan waris ke atas harta pusaka secara fardu atau ta’sib maka mereka tidak layak untuk mendapat Wasiat Wajibah walaupun bahagiannya sedikit berbanding Wasiat Wajibah.

4. Sekiranya anak lelaki atau anak perempuan berlainan agama dengan ibu atau bapa atau terlibat dengan pembunuhan ibu atau bapa, maka dia tidak berhak untuk mendapat Wasiat Wajibah daripada harta pusaka datuk.

5. Sekiranya datuk atau nenek telah memberikan harta kepada cucu melalui hibah, wakaf, wasiat dan sebagainya dengan kadar yang sepatutnya diterima oleh anak lelaki atau anak perempuan mereka sekiranya mereka masih hidup, cucu tidak lagi berhak untuk mendapat Wasiat Wajibah. Sekiranya pemberian tersebut adalah kurang daripada hak yang sepatutnya diterima oleh cucu daripada bahagian anak lelaki atau anak perempuan. Maka hendaklah disempurnakan bahagian tersebut.

6. Anak akan mengambil bahagian faraid bapa atau ibu yang meninggal dunia terlebih dahulu daripada datuk atau nenek dan kadar tersebut hendaklah tidak melebihi kadar 1/3 daripada nilai harta pusaka. Sekiranya bahagian tersebut adalah 1/3 atau kurang daripada 1/3, maka pembahagian tersebut hendaklah dilaksanakan pada kadar tersebut. Sekiranya bahagian tersebut melebihi 1/3 maka hendaklah dikurangkan pada kadar 1/3 melainkan setelah mendapat persetujuan ahli-ahli waris yang lain.

7. Pembahagian Wasiat Wajibah boleh dilaksanakan setelah didahulukan urusan berkaitan mayat, wasiat ikhtiyariyyah dan hutang piutang.

8. Pembahagian Wasiat Wajibah kepada cucu-cucu yang berhak adalah berdasarkan kepada prinsip faraid iaitu seorang lelaki menerima bahagian 2 orang perempuan.

FARAID

Faraid dari segi bahasa bermaksud ketetapan.

Menurut istilah syarak pembahagian harta pusaka selepas kematian seseorang Islam yang telah ditetapkan di bawah hukum Syarak ke atas waris-waris yang sah atau layak (seperti anak, suami, isteri, ibu, bapa dan lain-lain).

Harta yang dibahagikan kepada ahli waris adalah baki harta yang ditinggalkan setelah ditolak segala pembiayaan pengurusan jenazah, hutang-hutang pewaris sama ada berbentuk agama (seperti zakat, nazar dan lain-lain) atau hutang kepada manusia dan menunaikan wasiat yang dibenarkan oleh syarak.

Ada tiga golongan ahli waris yang melayakkan mereka menerima harta pusaka, pertama, melalui hubungan keturunan, perkahwinan dan juga wala’ (hubungan kekeluargaan). Isteri termasuk dalam golongan waris yang layak menerima pusaka melalui hubungan perkahwinan

HIBAH

Hibah ialah anugerah, pemberian atau hadiah yang melibatkan suatu akad yang mengandungi pemberiaan hak milik oleh pemberi harta kepada seseorang secara rela hati semasa hayatnya atas dasar kasih sayang dan kemanusiaan tanpa mengharapkan balasan atau tukaran.

Pemberi hibbah tidak boleh menarik balik hibahnya setelah setiap rukun hibbah dipenuhi iaitu : pemberi hibbah (al-wahib), penerima hibbah (al-mauhub laku). Barang dihibahkan (al-manhub) lafaz ijab kabul, menurut mazhab syafie akad nikah tidak sempurna kecuali selepas qabul . qabul berbeza-beza mengikut harta / aset.

Sekiranya harta alih. Maka qabul berlaku dengan mengambil, memindah, mengasingkan harta tersebut dengan harta lain. Bagi harta tidak alih boleh berlaku dengan mengosongkan harta, menguasainya dan melakukan tasaruf terhadap harta tersebut seperti menyerahkan kunci dan seumpamanya.

Harta atau barang yang dihibahkan mestilah:

1. Sesuatu yang bernilai pada pandangan syarak pada waktu hibah dibuat,
2. Milik sah orang yang memberi hibah dan
3. Hendaklah jenis yang boleh diserahkan pada waktu itu.

Contohnya, ayah menghibahkan sebidang tanah kepada anaknya. Tanah adalah jenis harta yang bernilai daripada sudut pandangan syarak. Namun begitu, tanah itu hendaklah bebas daripada sebarang gadaian dengan pihak bank.

Jika mempunyai sekatan gadaian, tanah itu tidak mencukupi syarat sebagai harta yang boleh dihibahkan. Ia belum menjadi milik sah orang yang memberi hibah dan juga tidak boleh diserahkan pada waktu itu kerana sekatan gadaian menghalang serahan atau pindah milik dibuat.

Dalam Islam, barang yang masih bercagar (seperti rumah) boleh dihibahkan jika mendapat keizinan daripada penggadai atau peminjam.

Pemberi hibah mestilah bebas menguruskan harta tersebut tanpa sebarang sekatan. Pindah milik rumah melalui perjanjian hibah tidak boleh dilakukan sekiranya rumah terbabit dijadikan cagaran dan dikaveatkan melainkan cagaran itu ditamatkan dan kaveat ke atas rumah itu ditarik balik.

Cara Pindah Kredit Halo Telco

Cara nak transfer kredit Halo Telco ke Tune Talk/Halo Telco:

  1. Dail 111#.
  2. Pilih No.4 (credit).
  3. Pilih No.2 (transfer).
  4. Masukan nombor telefon diikuti dengan jumlah. contoh: 0175023104*3
  5. Tekan confirm.

SMS Credit Transfer

STEP 1
SMS RM<amount><space><mobile number> to 23232

Example: RM5 0105001234 

STEP 2
Receive text confirmation

Request Credit Transfer

STEP 1
SMS RQ<amount><space><mobile number> to 23232

Example: RQ2 0105001234 

STEP 2
Receive text confirmation

SMS Credit Transfer Notes:

  1. Min credit transferred RM1, max RM10/day with sufficient active balance
  2. Every SMS sent to 23232 is charged RM0.10
  3. 50sen per successful transfer will be deducted
  4. The validity of the transferred credit is as follows:
    Credit Validity RM1-RM2 = 1 Day
    RM3-RM10 = 3 Days

Jenis-jenis Scammer Yang Perlu Anda Tahu

Scammer ini licik, anonymous.. Ingat senang-senang ke dia nak up mcm tu je status dia, terus munculkan diri untuk tunjuk diri dia scammer??

Ni nak iSinarkan sikit yang dah iMalap hari ini, for your information:

Scam ada banyak jenis ye pakcik, makcik, tok wan tok abah, kawan, adik;

  • i. Scam Phone – Paling Red Hot Peppers!!! (Mengaku dari PDRM/LHDN/Bank dll bagitahu ada terlibat kes, duit tertunggak , langgar lari, dadah macam2 lagi)
  • ii. Scam SMS – Tengah up sebab phone call banyak dah kena block and public dah start aware. (SMS akaun akan ditamatkan, tunggakkan, bagi link sama macam portal banking once click bagi info habis duit lesap)
  • iii. Scam Atas Talian – Jual beli barang , tapi barang tak sampai or memang tak ada pon.
  • iv. Parcel – Korang dpt SMS/ emel pemberitahuan pakej/barang anda tidak dapat dikirim. Sila bayar sekian2 untuk perlepasan barang anda.
  • v. Akaun Keldai – Korang dengan baik hati bagi no akaun dekat orang sebab dia bagi korang duit, nanti akaun korang digunakan oleh scammer ni untuk salurkan duit orang yang dia scam tu

( Banyak dekat FB – Contoh : Siapa ada bank saving account untuk disewa dgn ATM card sekali boleh PM saya! Sewa seminggu RM100-300!! (Setiap minggu dpt payment)✓ (Sewa Limit Untuk 2Bulan Sahaja)✓

  • vi. Love Scam, Pinjaman tidak wujud dan lain-lain.. Semua ni list jenis2 scam yang paling banyak polis terima dekat Malaysia ni.

Kesian dkt Tuan/Puan PDRM & BNM yang hari-hari bagi awareness pasal Scam ni..

Dari korang duk viralkan info yang salah why not upkan Facebook:

– Amaran Scam (Bank Negara Malaysia -BNM) : https://www.facebook.com/amaranpenipuan/
– Cyber Crime Alert Royal Malaysia Police (PDRM) : https://www.facebook.com/CyberCrimeAlertRMP
Page ini hari hari bagi alert/pemberitahuan berkaitan scam yang ada dekat Malaysia!

Modus Operandi dan macam mana scammer ini jerat mangsa dia semua ada dihuraikan satu persatu dekat page CyberCrimeAlertRMP ini.

Penat abang-abang/Kakak-kakak ini sebarkan, tapi yg diviralkan benda yang tidak betul.. SO apa kata ramai2 kita kasi UP page ini, mudahan tiada lagi yg kena scam atau tipu dengan scammer.

JANGAN KONGSI DATA / MAKLUMAT PERIBADI!

HUBUNGI HOTLINE CCID INFOLINE 013 2111 222

Proses Port-in Ke Halo Telco

Perkara-perkara yang perlu anda ketahui apabila melakukan port out dari telco lama, kadang-kala ia mengambil masa agak lama untuk bertukar ke telco baru disebabkan syarat yang tidak dipatuhi, di sini saya sertakan langkah-langkah perlu anda lakukan apabila permohonan ditolak:

Cara semak status guna sms

CEK PORT IN STATUS BOLEH GUNA SMS

* contoh seperti dibawah taip mesej:
P 0123456789 (no tel yang port in)
SEND KE 2222

* guna sim tunetalk untuk cek

* RM0.00 Dear Dealer, Port-in for 0123456789 is Rejected (SP71). TQ.

Status MNP / Port Out:

[01]. Submitted
MNP request telah dihantar ke Tunetalk.

[02]. Acknowledged

  1. MNP request telah diterima oleh donor/telco asal.
  2. Proses untuk check validity, no. IC, hutang, dan kontrak, jika ada.
  3. Konfirmasi sms untuk MNP dihantar ke user.
  4. Terima jawapan YES dari user untuk teruskan proses MNP.
  5. Telco asal forward semula request MNP ke Tunetalk.
[03]. Accepted
Tunetalk terima no. asal dari telco lama untuk dimasukkan ke sistem Tunetalk.

[04]. Completed
Process MNP telah selesai dan simkad sudah boleh digunakan.

Cara Resubmit semula

Ada 4 cara untuk resubmit balik proses pendaftaran..

CARA PERTAMA
Masuk apps halogo
Klik Port in
Klik Nama pelanggan
Klik button resubmit ↩️ sebelah kanan bawah dan klik submit ✅

CARA KEDUA
Masuk apps dealer
Klik History
Klik Port In
Cari tarikh, masa dan no siri simkad yang anda daftarkan.. Klik dan iResubmit semula

CARA KETIGA
Masuk apps dealer dan klik Port In.. Register semula macam biasa..

CARA KEEMPAT
Login apps Tune Talk customer.. Masukkan no phone customer dan request NO PIN yang dihantarkan ke no sementara customer.. Cara nak dapatkan no customer… Minta customer masukkan simkad dalam phone dan dail *133# untuk dapatkan no phone..

Dah berjaya login..
Klik More
Klik Switch to Tune Talk

Masukkan telco lama customer dan no lama customer.. Pastu submit..

Contoh2 error semasa MNP dan cara membuat aduan ke SKMM

Kemudian akan keluar Kod mengapa ia reject, dan anda boleh rujuk kod reject tersebut dibawah ini:

Contoh2 Kod Reject yang ada.

SP10 – Nombor Kad pengenalan baru salah.
Remark/Resolution : Semak butiran kad pengenalan pemilik asal dengan penyedia rangkaian sedia ada ( Donor asal). Betulkan dan Re-submit semula permohonan MNP.

SP11 – Nombor Kad pengenalan lama salah.
Remark/Resolution : Semak butiran kad pengenalan pemilik asal dengan penyedia rangkaian sedia ada ( Donor asal). Betulkan dan Re-submit semula permohonan MNP.

SP12 – Nombor ID polis/tentera salah.
Remark/Resolution : Semak butiran Nombor ID Polis/tentera pemilik asal dengan penyedia rangkaian sedia ada ( Donor asal). Betulkan dan Re-submit semula permohonan MNP.

SP13 – Nombor Passport salah.
Remark/Resolution : Semak butiran Passport pemilik asal dengan penyedia rangkaian sedia ada ( Donor asal). Betulkan dan Re-submit semula permohonan MNP.

SP51 – Nombor masih mempunyai kontrak dengan donor asal.
Remark/Resolution : Semak dengan penyedia rangkaian sedia ada ( Donor asal)samada nombor tersebut mempunyai kontrak atau tidak. Pemilik asal perlu batalkan kontrak sedia ada. Sekiranya Kontrak sudah di batalkan , Re-submit semula permohonan MNP tersebut. 

SP52 – Mempunyai akaun tertunggak.
Remark/Resolution : Pemilik asal perlu jelaskan pembayaran akaun yang tertunggak dengan Penyedia rangkaian sedia ada ( Donor asal). Jika Boleh, lebihkan pembayaran bil. Sekiranya akaun telah dibersihkan dari tunggakan, Sila Re-submit semula Permohonan MNP. 

SP54 – Nombor yg hendak di MNP bukan dari donor yg di daftar. 
Remark/Resolution : Pemilik asal perlu semak dengan rangkaian sedia ada ( donor asal) samada nombor tersebut adalah betul dari rangkaian yg di daftarkan. Setelah mendapat pengesahan, Sila Re-submit semula permohonan MNP tersebut.

SP55 – Nombor telah tiada perkhidmatan.
Remark/Resolution : Pemilik asal perlu pastikan nombor masih aktif dan sah sebelum membuat permohonan utk MNP. Sekiranya nombor telah tiada perkhidmatan, nombor tersebut tidak boleh digunakan lagi.

SP56 – Nombor tersebut iaitu Pemegang Akaun Utama ( Principal Line) mempunyai talian tambahan di bawahnya ( Supplementary Line).
Remark/Resolution : Pemegang Akaun Utama mesti pergi ke Penyedia Rangkaian sedia ada (Donor Asal) utk tamatkan talian tambahan dan salah satu nombor dari talian tambahan tadi perlu mendaftar semula utk menjadi Pemegang Akaun utama (Principal Line). Setelah proses berjaya, Permohonan MNP utk nombor tadi boleh di re-submit semula.

SP57 – Talian tambahan( Supplementary Line) mempunyai Pemegang akaun utama ( Principal Line) yang perlu di alihkan.
Remark/Resolution : Pemegang talian tambahan perlu mendaftar semula sebagai pemegang akaun utama. sebaik sahaja proses ini selesai, maka mereka boleh meneruskan untuk meminta mengalihkan nombor tersebut.

SP58 – sebahagian atau semua nombor bukan kepunyaan pelanggan atau syarikat utama.
Remark/Resolution : Pengguna Talian tambahan (Supplementary Line) perlu mendaftar semula sebagai pengguna Utama ( Principal subscriber) atau sebagai .Pengguna individu.sebaik sahaja proses ini selesai, maka mereka boleh meneruskan untuk meminta mengalihkan nombor tersebut.

SP59 – Melebihi had Kredit.
Remark/Resolution : memastikan penggunaan perkhidmatan yang sedia ada tidak melebihi had kredit yang ditetapkan oleh operator rangkaian semasa.

SP61 – NOMBOR PELANGGAN ADALAH dihentikan sementara.
Remark/Resolution : Semak status dengan pembekal perkhidmatan semasa, pastikan nombor mudah alih adalah aktif yang berkaitan, masih dalam tempoh sah topup / masih ada sekurang-kurangnya kredit masa siaran min RM1.

SP71 – User TIDAK atau LAMBAT membalas SMS pengesahan port out daripada syarikat telekomunikasi asal.
Remark/Resolution : Re-submit semula permohonan MNP tersebut dan pastikan user membalas sms pengesahan port out dengan kadar segera. 

SP72 – User menjawab NO kepada SMS Pengesahan daripada syarikat telekomunikasi asal.
Remark/Resolution : Mohon buat semakan semula dgn pengguna dan submit semula.

* Jika sudah ikut semua syarat, tapi masih gagal nak kekal nombor lama, anda perlu bantu pelanggan anda untuk membuat aduan terus kepada SKMM/MCMC.

KLIK DISINI – ADUAN MCMC.

Cara Semak Baki Kredit Halo Telco

111# 📞 EASY MENU
133# 📞 CEK BAKI KREDIT
134# 📞 CEK BAKI DATA DAN VOICE

Selepas anda berjaya mendaftar simkad baru Halo Telco, anda di minta untuk install Apps Tune Talk:

login menggunakan nombor HP
Password : di beri melalui SMS

Install Apps Tune Talk :

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.tunetalk.jmango.tunetalkimsi

Login menggunakan username dan password seperti diatas. Untuk memudahkan langganan, free data, cek baki kredit, cek baki data, semak point, dll.

App Tune Talk boleh di download di playstore/app store. Anda boleh belajar cara menggunakan app tersebut di sini https://play.google.com/store/apps/details?id=com.tunetalk.jmango.tunetalkimsi

Khidmat Pelanggan Tune Talk boleh di hubungi melalui:

Careline: 13100 / 03-27720000
Live Chat: http://bit.ly/2iNLPNv
Email: customer.care@tunetalk.com

Cara Semak Coverage Line Halo Telco 4G

Mari saya ajar anda cek coverage Tune Talk 4G kat area anda, untuk pengetahuan anda Halo Telco menggunakan line Tune Talk.

Terus je klik link --> https://www.celcom.com.my/support/network-checker

link ini sah & official dari Celcom

Anda boleh semak ikut Negeri, Bandar & Alamat..

Keputusan carian boleh dilihat di sebelah kiri menunjukkan sama ada line 3G, 4G dan kekuatan signalnya.

Boleh guna juga Open signal –> https://www.opensignal.com/networks/malaysia/celcom-coverage

Selamat mencuba!

Bagi korang yang nak cuba plan data yang berbaloi dan jimat ni.

daftar

Proses Cara Tukar Telco

Pengetahuan asas sebelum proses kekal nombor lama.

Mobile Number Portability (MNP) maknanya nombor telefon yang boleh dipindah2kan. Kita pula selalu sebut proses kekal nombor lama. Untuk memindahkan nombor dari syarikat telekomunikasi lain (Telco) ke dalam Simkad Halo Telco, pelanggan anda perlu mematuhi beberapa perkara asas. Jika perkara ini tidak dipenuhi, maka proses kekal nombor lama akan gagal atau ditolak atau reject. 

  • Jika anda menggunakan simkad PREPAID daripada telco lain,

1. Nama & No IC / Passport mestilah SAMA. Dengan kata lain, simkad telco tersebut dulu didaftarkan menggunakan IC dia sendiri.
2. Talian masih aktif, dan bukan dalam tempoh grace period.
3. ADA Kredit min RM 3.00 (jgn tinggal RM 0). 
4. Kalau guna Celcom, sudah guna selama 3 bulan ke atas.
5. Kalau guna Maxis / Tunetalk / Umobile / ToneExcel / TonePlus dah guna selama 1 bulan ke atas.
6. Kalau guna XOX / Altel, dah guna selama 1 minggu ke atas. 
7. TIADA HUTANG dengan telco lama seperti SOS TOPUP dan sebagainya. Sekiranya ada hutang, mesti diselesaikan terlebih dahulu.

  • Jika menggunakan simkad POSTPAID (jenis bayar bil setiap bulan) daripada telco lain,

1. Nama & No IC mesti SAMA .
2. BIL yg sudah keluar WAJIB jelaskan dahulu Walaupun 1 sen. (Jangan ada hutang walaupun 1 sen)
3. TIADA Supplement / Principle number.

Dan pesan kepada pelanggan tersebut, jika kekalkan nombor lama pospaid ini berjaya, simkad dia akan jadi simkad prepaid dan dia kena topup. Tiada lagi bayar2 bil setiap bulan. Jika simkad dia ada supplementary, maknanya satu akaun ada beberapa orang pakai nombor yang lain, dia kena asingkan menjadi priciple number, iaitu perlu satu akaun satu nombor sahaja, barulah proses kekal nombor lama tidak akan ditolak.

Sekiranya pelanggan anda tidak pasti atau tidak ingat simkad yang dia gunakan itu didaftarkan atas IC siapa, dia boleh check terlebih dahulu dengan telco masing-masing:

CELCOM
Cara 1 (SMS)
Taip CHECK ID NO. Kad Pengenalan dan hantar ke 22099 
Contoh :- CHECK ID 890101081234
Check Baki Kredit: *124#

Cara 2 (CALL)
📞 1111 (No Celcom)
📞 1300111000 (Celcom centre)
📞 +60336308888

MAXIS
Cara 1 (SMS) 
Taip NO. Kad Pengenalan dan hantar ke 22011 
Contoh :- 890101081234
Check Baki Kredit: *122#

Cara 2 (CALL) 
📞 123 (No Maxis)
📞 1800821123 (Maxis centre)

U-MOBILE
Cara 1 (SMS)
Taip VERIFY NO. Kad Pengenalan dan hantar ke 28011
Contoh :- VERIFY 890101081234
Check Baki Kredit: *118*8#

Cara 2 (CALL)
📞 +60183881318

TUNETALK/HALO TELCO
📞 13100
📞 0327720000
📞 03-74985544
Check Baki Kredit: *133#

ONEXOX
📞 12273 (Call free drpd no OneXOX)
📞 1300888010
 Check Baki Kredit: *132#

DIGI
Cara 1 (SMS) TAIP : CHECKID >jarak< (NO. IC) dan hantar ke 20000
Cth : CHECKID 801002035111
Check Baki Kredit: *126#

Cara 2 (Call)
📞 016221180
📞 0162998888
📞0162211800

REDONE
📞1909 (No Redone)
📞 1800110800
Check Baki Kredit: *123#

ALTEL
📞 13388 (No Altel)
📞 0326133888
 Check Baki Kredit: *124#

REDTONE
📞 1800877770
Check Baki Kredit: Call 1909
sms: BAL SP & hantar ke
0192769433 / 0163353099

CLIXSTER
📞 01122113311
Check Baki Kredit: *126#

Jika sudah sah yang simkad/nombor tersebut didaftarkan dengan menggunakan IC dia, barulah anda boleh memulakan proses permohonan kekal nombor lama. 

MNP = TELCO & DONOR

TuneTalk = CELCOM
TuneTalk ToneExcel = CELCOM
TuneTalk TonePlus = CELCOM
XOX = CELCOM
redONE = REDTONE/ CELCOM
Merchantrade = CELCOM
Smart Pinoy = CELCOM
Yoodoo = CELCOM
Altel = CELCOM

Tron = DIGI
SpeakOut = DIGI
My Evolution = DIGI
mCalls = DIGI
Tapp = DIGI
ToneWow = DIGI

Buzzme = UMOBILE
Friendi = UMOBILE
Telin Malaysia (Kartu As) = UMOBILE
Friendi = UMOBILE
MyPrepaid = Friendi = UMOBILE
SmartPas = Friendi = UMOBILE

ookyo = MAXIS

Unifi Mobile = P1

YES = YTL COMMS

Proses seterusnya hubungi operator telco berkaitan:

Celcom: https://www.celcom.com.my/personal/switch-to-celcom
Maxis: https://www.maxis.com.my/mobile-plans/switch-to-maxis
Umobile: https://www.u.com.my/support/switch-to-u/prepaid
Digi: https://www.digi.com.my/shop/prepaid-plans/prepaid-next
Tune Talk Halo Telco: https://tunetalkhalotelco.com/product/simkad
Unifi Mobile: https://unifi.com.my/switch-to-unifi

Contoh2 error semasa MNP dan cara membuat aduan ke SKMM

Kemudian akan keluar Kod mengapa ia reject, dan anda boleh rujuk kod reject tersebut dibawah ini:

Contoh2 Kod Reject yang ada.

SP10 – Nombor Kad pengenalan baru salah.
Remark/Resolution : Semak butiran kad pengenalan pemilik asal dengan penyedia rangkaian sedia ada ( Donor asal). Betulkan dan Re-submit semula permohonan MNP.

SP11 – Nombor Kad pengenalan lama salah.
Remark/Resolution : Semak butiran kad pengenalan pemilik asal dengan penyedia rangkaian sedia ada ( Donor asal). Betulkan dan Re-submit semula permohonan MNP.

SP12 – Nombor ID polis/tentera salah.
Remark/Resolution : Semak butiran Nombor ID Polis/tentera pemilik asal dengan penyedia rangkaian sedia ada ( Donor asal). Betulkan dan Re-submit semula permohonan MNP.

SP13 – Nombor Passport salah.
Remark/Resolution : Semak butiran Passport pemilik asal dengan penyedia rangkaian sedia ada ( Donor asal). Betulkan dan Re-submit semula permohonan MNP.

SP51 – Nombor masih mempunyai kontrak dengan donor asal.
Remark/Resolution : Semak dengan penyedia rangkaian sedia ada ( Donor asal)samada nombor tersebut mempunyai kontrak atau tidak. Pemilik asal perlu batalkan kontrak sedia ada. Sekiranya Kontrak sudah di batalkan , Re-submit semula permohonan MNP tersebut. 

SP52 – Mempunyai akaun tertunggak.
Remark/Resolution : Pemilik asal perlu jelaskan pembayaran akaun yang tertunggak dengan Penyedia rangkaian sedia ada ( Donor asal). Jika Boleh, lebihkan pembayaran bil. Sekiranya akaun telah dibersihkan dari tunggakan, Sila Re-submit semula Permohonan MNP. 

SP54 – Nombor yg hendak di MNP bukan dari donor yg di daftar. 
Remark/Resolution : Pemilik asal perlu semak dengan rangkaian sedia ada ( donor asal) samada nombor tersebut adalah betul dari rangkaian yg di daftarkan. Setelah mendapat pengesahan, Sila Re-submit semula permohonan MNP tersebut.

SP55 – Nombor telah tiada perkhidmatan.
Remark/Resolution : Pemilik asal perlu pastikan nombor masih aktif dan sah sebelum membuat permohonan utk MNP. Sekiranya nombor telah tiada perkhidmatan, nombor tersebut tidak boleh digunakan lagi.

SP56 – Nombor tersebut iaitu Pemegang Akaun Utama ( Principal Line) mempunyai talian tambahan di bawahnya ( Supplementary Line).
Remark/Resolution : Pemegang Akaun Utama mesti pergi ke Penyedia Rangkaian sedia ada (Donor Asal) utk tamatkan talian tambahan dan salah satu nombor dari talian tambahan tadi perlu mendaftar semula utk menjadi Pemegang Akaun utama (Principal Line). Setelah proses berjaya, Permohonan MNP utk nombor tadi boleh di re-submit semula.

SP57 – Talian tambahan( Supplementary Line) mempunyai Pemegang akaun utama ( Principal Line) yang perlu di alihkan.
Remark/Resolution : Pemegang talian tambahan perlu mendaftar semula sebagai pemegang akaun utama. sebaik sahaja proses ini selesai, maka mereka boleh meneruskan untuk meminta mengalihkan nombor tersebut.

SP58 – sebahagian atau semua nombor bukan kepunyaan pelanggan atau syarikat utama.
Remark/Resolution : Pengguna Talian tambahan (Supplementary Line) perlu mendaftar semula sebagai pengguna Utama ( Principal subscriber) atau sebagai .Pengguna individu.sebaik sahaja proses ini selesai, maka mereka boleh meneruskan untuk meminta mengalihkan nombor tersebut.

SP59 – Melebihi had Kredit.
Remark/Resolution : memastikan penggunaan perkhidmatan yang sedia ada tidak melebihi had kredit yang ditetapkan oleh operator rangkaian semasa.

SP61 – NOMBOR PELANGGAN ADALAH dihentikan sementara.
Remark/Resolution : Semak status dengan pembekal perkhidmatan semasa, pastikan nombor mudah alih adalah aktif yang berkaitan, masih dalam tempoh sah topup / masih ada sekurang-kurangnya kredit masa siaran min RM1.

SP71 – User TIDAK atau LAMBAT membalas SMS pengesahan port out daripada syarikat telekomunikasi asal.
Remark/Resolution : Re-submit semula permohonan MNP tersebut dan pastikan user membalas sms pengesahan port out dengan kadar segera. 

SP72 – User menjawab NO kepada SMS Pengesahan daripada syarikat telekomunikasi asal.
Remark/Resolution : Mohon buat semakan semula dgn pengguna dan submit semula.

* Jika sudah ikut semua syarat, tapi masih gagal nak kekal nombor lama, anda perlu bantu pelanggan anda untuk membuat aduan terus kepada SKMM/MCMC.

KLIK DISINI – ADUAN MCMC.

FORMAT BALAS SMS PORT OUT


  1. Redone: MNP YES ke 23388
  2. Celcom: YES ke 28882
  3. Digi: Y ke 27676
  4. Maxis: YES ke 20025
  5. UMobile: YES ke 28138
  6. Xox/Onexox: YES ke 20002
  7. Yoodoo: Follow email Verification
  8. Webe/unifi: YES ke 25678
  9. Xiddig & Tron: Y ke 27676
  10. Frenz: auto approved
  11. Friendi: YES ke 28138
  12. Tunetalk/TE/TP: Y ke 2233
  13. YES: Not Allowed at this Moment
bagus
daftar

Harta Jadi Beku Setelah Meninggal Dunia

Kalau korang nak tahu, harta-harta dalam gambar ini akan terus MEMBEKU setelah pemilik akaunnya meninggal dunia. Sedar tak sedar ramai daripada kita tak tahu proses pengurusan harta pusaka yang boleh berisiko rumit jika tidak dirancang dari awal.

Secara ringkasnya, Terdapat 3 proses utama yang harus waris lalui

1) Perolehan kuasa
2) Pentadbiran
3) Pembahagian kepada waris yang layak

Waris perlu mengemukakan permohonan pusaka di mana-mana Pejabat Pusaka Kecil atau Mahkamah Tinggi Sivil atau Amanah Raya BHD bergantung pada nilai harta tersebut. Lepas kes difailkan, waris akan terima surat kuasa tadbir yang melantik salah seorang dalam kalangan waris dikenali sebagai Pentadbir untuk melaksanakan tugas mencairkan aset si mati.

Untuk pengetahuan korang, Surat Kuasa Tadbir ini sangat penting ya untuk waris buat tuntutan pada pusaka yang ditinggalkan itu seperti gambar di atas TH, KWSP @ bank, sebab semua ni mempunyai proses yg berbeza. Setelah semua tuntutan dibuat, barulah prosiding mahkamah dilakukan untuk tentukan cara pembahagian harta pusaka. Samada pembahagian secara Faraid atau sepakat sesama waris.

Kalau dilihat secara terperinci, setiap proses dari pengurusan harta pusaka ini MELIBATKAN KOS. Kos turun naik mahkamah, KOS Petrol, dan banyak lagi KOS lain yang tak nampak. Laporan Pejabat Tanah dan Galian setakat 2018 menunjukkan harta terbeku meningkat saban tahun, dan terbaru mencatat RM70bilion harta terbeku! Merisaukan kan? Sebab itu perlunya kepada PERANCANGAN HARTA sebab usaha sepanjang hidup mengumpul harta bermatlamat untuk memberi kemudahan dan keselesaan kepada waris kita.

Gunakan setiap instruments Hibah Takaful, Faraid, Wasiat & wakaf dengan optimum supaya waris terbela, kita pun pergi dengan sempurna. Tapi jika sebaliknya kita gagal untuk merancang pengurusan harta, maka sengsaralah yang ditinggalkan kepada waris.

Jom Whatsapp or Call🤙🤙http://www.wasap.my/60195226732/

Cara Tebus Big Point Tune Talk

Daftar Di BigPoint:

1) Daftar dulu di www.airasiabig.com.
2) Klik menu/butang SIGN UP NOW !
3) Pilih “No” utk soalan “Have an AirAsia membership ID?.
4) Klik Submit.
5) Isi borang dgn lengkap. Gunakan emel yang aktif, password hendaklah gabungan huruf kecil dan besar + nombor.
6) Setelah daftar, login ke emel anda dan klik link berwarna merah/biru utk tujuan verify.
7) Jika tak ada dlm inbox… cek di bhg spam. Selepas verify, login semula di airasiabig.com dan no id big point akan anda perolehi disana.

Daftar Di Shop Tune Talk:

1) Layari tunetalk.com.
2) Klik register di sebelah atas kanan.
3) Isi borang dgn lengkap dan submit.

Cara Pindah Point Dari Hp

1) Layari tunetalk.com .
2) Klik Sign In di sebelah atas kanan.
3) Klik menu Redemption.
4) Pada show me, pilih AirAsia BIG Points.
5) Klik bulatan pada 3000 BIG Points.
6) Klik butang Redeem Now.
7) Masukkan No IC dan pword selfcare tunetalk anda pada borang yg terpapar Pada Redeem with, pilih no tel anda yg mempunyai lebih 3000 point.
8) Klik butang proceed.
9) Anda mesti ada 3000 point minima di HP anda.
10) Pindah ambil masa 24jam.

Cara Booking Tiket AirAsia:

1) Login di airasiabig.com.
2) Pastikan Big Points sudah ada nilai.
3) Klik butang Redeem Flight Now.
4) Anda suda boleh booking tiket sekarang.
5) Airport tax perlu dibayar menggunakan TUNAI melalui kredit kad atau online banking semasa booking tiket.

Dinasihatkan anda guna point semasa ada promosi air asia.

Semoga Berjaya!