Harta Jadi Beku Setelah Meninggal Dunia

Kalau korang nak tahu, harta-harta dalam gambar ini akan terus MEMBEKU setelah pemilik akaunnya meninggal dunia. Sedar tak sedar ramai daripada kita tak tahu proses pengurusan harta pusaka yang boleh berisiko rumit jika tidak dirancang dari awal.

Secara ringkasnya, Terdapat 3 proses utama yang harus waris lalui

1) Perolehan kuasa
2) Pentadbiran
3) Pembahagian kepada waris yang layak

Waris perlu mengemukakan permohonan pusaka di mana-mana Pejabat Pusaka Kecil atau Mahkamah Tinggi Sivil atau Amanah Raya BHD bergantung pada nilai harta tersebut. Lepas kes difailkan, waris akan terima surat kuasa tadbir yang melantik salah seorang dalam kalangan waris dikenali sebagai Pentadbir untuk melaksanakan tugas mencairkan aset si mati.

Untuk pengetahuan korang, Surat Kuasa Tadbir ini sangat penting ya untuk waris buat tuntutan pada pusaka yang ditinggalkan itu seperti gambar di atas TH, KWSP @ bank, sebab semua ni mempunyai proses yg berbeza. Setelah semua tuntutan dibuat, barulah prosiding mahkamah dilakukan untuk tentukan cara pembahagian harta pusaka. Samada pembahagian secara Faraid atau sepakat sesama waris.

Kalau dilihat secara terperinci, setiap proses dari pengurusan harta pusaka ini MELIBATKAN KOS. Kos turun naik mahkamah, KOS Petrol, dan banyak lagi KOS lain yang tak nampak. Laporan Pejabat Tanah dan Galian setakat 2018 menunjukkan harta terbeku meningkat saban tahun, dan terbaru mencatat RM70bilion harta terbeku! Merisaukan kan? Sebab itu perlunya kepada PERANCANGAN HARTA sebab usaha sepanjang hidup mengumpul harta bermatlamat untuk memberi kemudahan dan keselesaan kepada waris kita.

Gunakan setiap instruments Hibah Takaful, Faraid, Wasiat & wakaf dengan optimum supaya waris terbela, kita pun pergi dengan sempurna. Tapi jika sebaliknya kita gagal untuk merancang pengurusan harta, maka sengsaralah yang ditinggalkan kepada waris.

Jom Whatsapp or Call🤙🤙http://www.wasap.my/60195226732/

rawatan bekam


Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *