Tag Archives: love scam

Jenis-jenis Scammer Yang Perlu Anda Tahu

Scammer ini licik, anonymous.. Ingat senang-senang ke dia nak up mcm tu je status dia, terus munculkan diri untuk tunjuk diri dia scammer??

Ni nak iSinarkan sikit yang dah iMalap hari ini, for your information:

Scam ada banyak jenis ye pakcik, makcik, tok wan tok abah, kawan, adik;

  • i. Scam Phone – Paling Red Hot Peppers!!! (Mengaku dari PDRM/LHDN/Bank dll bagitahu ada terlibat kes, duit tertunggak , langgar lari, dadah macam2 lagi)
  • ii. Scam SMS – Tengah up sebab phone call banyak dah kena block and public dah start aware. (SMS akaun akan ditamatkan, tunggakkan, bagi link sama macam portal banking once click bagi info habis duit lesap)
  • iii. Scam Atas Talian – Jual beli barang , tapi barang tak sampai or memang tak ada pon.
  • iv. Parcel – Korang dpt SMS/ emel pemberitahuan pakej/barang anda tidak dapat dikirim. Sila bayar sekian2 untuk perlepasan barang anda.
  • v. Akaun Keldai – Korang dengan baik hati bagi no akaun dekat orang sebab dia bagi korang duit, nanti akaun korang digunakan oleh scammer ni untuk salurkan duit orang yang dia scam tu

( Banyak dekat FB – Contoh : Siapa ada bank saving account untuk disewa dgn ATM card sekali boleh PM saya! Sewa seminggu RM100-300!! (Setiap minggu dpt payment)✓ (Sewa Limit Untuk 2Bulan Sahaja)✓

  • vi. Love Scam, Pinjaman tidak wujud dan lain-lain.. Semua ni list jenis2 scam yang paling banyak polis terima dekat Malaysia ni.

Kesian dkt Tuan/Puan PDRM & BNM yang hari-hari bagi awareness pasal Scam ni..

Dari korang duk viralkan info yang salah why not upkan Facebook:

– Amaran Scam (Bank Negara Malaysia -BNM) : https://www.facebook.com/amaranpenipuan/
– Cyber Crime Alert Royal Malaysia Police (PDRM) : https://www.facebook.com/CyberCrimeAlertRMP
Page ini hari hari bagi alert/pemberitahuan berkaitan scam yang ada dekat Malaysia!

Modus Operandi dan macam mana scammer ini jerat mangsa dia semua ada dihuraikan satu persatu dekat page CyberCrimeAlertRMP ini.

Penat abang-abang/Kakak-kakak ini sebarkan, tapi yg diviralkan benda yang tidak betul.. SO apa kata ramai2 kita kasi UP page ini, mudahan tiada lagi yg kena scam atau tipu dengan scammer.

JANGAN KONGSI DATA / MAKLUMAT PERIBADI!

HUBUNGI HOTLINE CCID INFOLINE 013 2111 222